در بسیاری از کسب وکارها و تحقیقات برای بررسی وضعیت موجود نیاز به برگزاری نظر سنجی می باشد. در میان روش های مختلف نظر سنجی، روش آنلاین یکی از سریع ترین و بهترین روش های برگزاری نظرسنجی است. شرکت های ارائه دهنده خدمات نظرسنجی آنلاین مانند یوچک، امکان استفاده از فرم ساز آنلاین را برای ساخت پرسشنامه آنلاین برای کاربران فراهم کرده اند. با استفاده از فرم ساز آنلاین می توان از بروز برخی از اشتباهات در ساخت فرم نظرسنجی جلوگیری نمود. معمولاً استفاده از فرم ساز، کار سادهای است و فرم سازها به صورت کاربر پسند طراحی شدهاند.
7 اشتباه رایج در ساخت فرم نظرسنجی:
با برگزاری نظرسنجی و تحلیل دقیق نتایج آن، می توان راه حلی را برای باز کردن قفل های موجود در یک کسب کار ارائه داد. اما برخی اوقات پس از برگزاری نظرسنجی و بررسی نتایج آن، نتایج مثبت مورد انتظار به دست نمیآید. این حالت بسیار نا امید کننده خواهد بود؛ زیرا شما نتوانسته اید بازخورد مورد نظرتان را از برگزاری نظرسنجی کسب نمایید. علت بروز چنین مشکلاتی وجود برخی اشتباهات در ساخت فرم نظرسنجی است. انجام اشتباه در هریک از مراحل ساخت فرم نظرسنجی می تواند سبب از دست دادن نتایج مطلوب شود.
در ادامه با رایج ترین اشتباهات در ساخت فرم نظرسنجی آشنا خواهید شد تا بتوانید فرم نظرسنجی بدون اشتباهی را طراحی نمایید.
1- فرم نظرسنجی روی موبایل خوب نمایش داده نشود:
اگر نظرسنجی شما به گونه ای باشد که در تلفن همراه به خوبی قابل مشاهده نباشد، میزان بهره وری نظرسنجی کاهش مییابد. درصد بسیار بالایی از افراد امروزه دارای تلفن همراه و اینترنت همراه هستند؛ بنابراین این گروه بزرگ میتوانند با استفاده از تلفن های هوشمند خود در نظرسنجی شما شرکت نمایند. اگر شما از طریق ایمیل از افراد برای شرکت در نظرسنجی آنلاین استفاده نمایید؛ حدوداً بیش از 59% ایمیل ها با استفاده از موبایل باز میشوند و مشارکت در نظرسنجی شما میتواند خیلی بیشتر شود.
بنابراین عدم تطابق فرم نظرسنجی برای نمایش در دستگاههای موبایل یکی از اشتباهات در ساخت فرم نظرسنجی است که می تواند سبب کاهش چشمگیر آمار شرکت کنندگان در نظرسنجی آنلاین شود.
ساده ترین راه برای حل این مشکل پیدا کردن نرم افزار های نظرسنجی است که mobile-responsive باشند. این قابلیت تضمین می کند که فرم نظرسنجی آنلاین شما در همه دستگاهها اعم از کامپیوتر، تلفن همراه و تبلت بدون هیچ گونه نقصی نمایش داده میشود. بهترین اپلیکیشن ساخت نظرسنجی، همه نظرسنجی های شما را بدون نیاز به کدها یا طراحی های اضافه، به صورت سازگار با موبایل (mobile friendly) ایجاد میکند.
2- از مخاطبین یکسانی خواسته شود که چندین بار در نظرسنجی شرکت کنند :
اگر از گروه یکسانی از مخاطبین خواسته شود که در بازه زمانی کوتاهی در چندین نظرسنجی شرکت کنند؛ ممکن است آن ها خسته شوند و نظرسنجی را با رغبت و دقت کمتری تکمیل کنند. به این نوع از خستگی در مخاطبین نظرسنجی، به اصطلاح “خستگی نظرسنجی” میگویند. برای اجرای کارآمدتر و به دست آوردن نتایج بهتر از نظرسنجی، بهتر است هر دو یا سه ماه یکبار نظرسنجی انجام شود.
البته موارد محدودی نیز وجود دارند که شما می توانید بدون نگرانی از ایجاد “خستگی نظرسنجی”، چندین نظرسنجی را برای مخاطبین یکسانی ارسال کنید. برخی از این موارد عبارتند از:
a. نظرسنجی های بازخوردی برای وقایع تکراری
b. نظرسنجی در مورد خرید های اخیر
c. پروژه های تحقیقاتی که شامل چندین نظرسنجی در طول زمان هستند
d. ارزیابی های سلامت که نیاز است در طول یک دوره زمانی چندین بار تکرار شوند
e. نظرسنجی های قبل و بعد از یک واقعه یا رویداد
نکته مهمی که وجود دارد این است که شما اهداف نظرسنجی را به درستی تعیین و تفهیم کنید. این اهداف میتوانند کلیدی برای انتخاب صحیح مخاطبین نظرسنجی باشند و اشتباهات در ساخت فرم نظرسنجی را کاهش دهند.
3- دلیل قانع کننده ای برای شرکت در نظرسنجی ارائه نگردد:
مردم دائماً از چپ و راست دعوتنامههایی را برای شرکت در انواع نظرسنجی در صندوق ورودی خود دریافت میکنند. چرا آن ها باید در میان صدها نظرسنجی متفاوتی که دریافت کردهاند؛ به جای کلیک بر روی یکی از آن ها، روی نظرسنجی شما کلیک نمایند؟ شما باید دلیل قانع کننده ای برای شرکت در نظرسنجی خود به مخاطبین ارائه کنید.
ایجاد یک انگیزه مانند پول، کارت هدیه یا نمونه محصولات از سوی انجمن تحقیقات افکار عمومی آمریکا (AAPOR) به عنوان ابزاری ارزشمند برای تشویق مردم به شرکت در نظرسنجی ها شناخته شده است.
شما می توانید یکی از این دو روش را به کار گیرید:
a. برای همه شرکت کنندگان در نظرسنجی جوایز کوچکی در نظر بگیرید.
b. همه شرکت کنندگان در نظر سنجی را برای کسب یک جایزه بزرگ وارد قرعه کشی نمایید.
به یاد داشته باشید که عدم ارائه یک عامل مشوق برای شرکت در نظر سنجی یکی از اشتباهات در ساخت فرم نظرسنجی است.
4- شرکت کنندگان با تعداد زیادی سوال در یک صفحه از نظرسنجی مواجه شوند:
فرقی ندارد که شرکت کنندگان شما با استفاده از کامپیوتر، تلفن همراه یا تبلت در نظرسنجی شرکت کرده اند، اگر تعداد سوالات یک صفحه زیاد باشد و شرکت کننده مجبور شود دائم صفحه را پیمایش کند؛ ممکن است به این دلیل نظر سنجی را ناتمام رها کرده و بر روی دکمه ارسال نتایج کلیک نکند.
بهتر است با محدودکردن تعداد سوالات موجود در یک صفحه، از بروز این گونه اشتباهات در ساخت فرم نظرسنجی جلوگیری نمایید. سعی کنید برای از بین بردن نیاز به پیمایش های اضافی صفحه، تعداد 4 یا 5 سوال را در هر صفحه قرار دهید.
5- فرم های نظرسنجی در زمان مناسب ارسال نشوند:
یکی از عوامل افزایش رضایتمندی، انجام به موقع هر کاری است. اگر شما قصد برگزاری یک نظرسنجی در مورد خدمات ارائه شده به مشتریان، یک رویداد یا یک تجربه را دارید؛ خیلی مهم است که فرم نظرسنجی خود را به موقع و در سریع ترین زمان ممکن ارسال نمایید. بهتر است فرم های این نوع نظرسنجی ها را در عرض چند ساعت یا چند روز از آغاز نظرسنجی ارسال نمایید. شما باید تا زمانی که هنوز ذهن مخاطبین درگیر موضوع نظرسنجی است از آنان بخواهید که در نظرسنجی شما شرکت کنند؛ در غیر اینصورت آنها رغبتی برای تکمیل نظرسنجی شما نخواهند داشت.
یکی دیگر از اشتباهات در ساخت فرم نظرسنجی ، عدم توجه کافی در انتخاب زمان مناسب برای شروع نظرسنجی است. اگر رویدادی که قصد دارید در مورد آن نظرسنجی انجام دهید در ساعاتی از شب تمام شده است؛ بهتر است به جای این که در ساعت 10 شب اقدام به شروع نظرسنجی و ارسال فرم های نظرسنجی نمایید؛ این کار را در ساعات ابتدایی روز بعد انجام دهید.
اگر اغلب نظرسنجی هایتان را از طریق ایمیل ارسال میکنید؛ بهتر است هوشمندانه تر عمل نمایید. به جای ارسال فرم نظرسنجی در یک روز تعطیل مانند جمعه، نظرسنجی خود را روزهای قبل ارسال کنید. در مجموع بهتر است که فرم نظرسنجی آنلاین خود را در یک روز تعطیل یا روز قبل از آن ارسال نکنید؛ مگر در مواردی که موضوع نظرسنجی شما به تعطیلات مرتبط باشد.
6- سوالات غیر ضروری در نظرسنجی پرسیده شود:
تعداد سوالات زیاد، وقت بیشتری از شرکت کنندگان را خواهد گرفت و می تواند سبب خستگی آنها شود. پرسیدن سوالاتی که خیلی مرتبط با اصل موضوع نیستند و در حاشیه قرار دارند یکی از رایج ترین اشتباهات در ساخت فرم نظرسنجی است. برای پرهیز از این اشتباه فقط روی اصل موضوع تمرکز کنید. پس از طراحی سوالات، آن ها را مورد بازبینی قرار دهید و سوالاتی را که نبود آن ها، هیچ گونه مشکلی در تحقق اهداف نظرسنجی ایجاد نمی کند؛ شناسایی و حذف نمایید.
7- سوالات وضوح کافی ندارند:
سوالات موجود در نظرسنجی باید به گونه ای طراحی شوند که گروه های مختلف شرکت کننده در نظرسنجی بتوانند در زمان بسیار کوتاهی منظور آن را درک نموده و به آن پاسخ دهند. مطرح کردن سوالات در قالب جملات طولانی و گیج کننده از دیگر اشتباهات در ساخت فرم نظرسنجی است که باید از آن پرهیز نمود. سوالاتی که شرکت کننده برای خواندن و درک آن به بیش از چند ثانیه زمان نیاز دارد را با سوالات ساده تری جایگزین نمایید. همچنین بهتر است سوالات ساده تر را در ابتدای نظر سنجی قرار دهید.
تست کردن فرم نظر سنجی:
مواردی که در بالا ذکر گردیدند از جمله رایج ترین اشتباهات در ساخت فرم نظرسنجی می باشند. اما ممکن است هر قدر هم که شما در طراحی و ساخت نظرسنجی دقت نمایید؛ باز هم اشتباهاتی از چشم شما دور بمانند. بنابراین بهتر است قبل از انتشار یک نظرسنجی، از گروهی از افراد بخواهید که برای تست نظرسنجی و شناسایی و رفع مشکلات احتمالی موجود در آن، نظرسنجی شما را تکمیل کنند. این افراد باید در هیچ یک از مراحل طراحی و ساخت نظرسنجی شما فعالیتی را انجام نداده باشند. شما می توانید برای انجام تست نظرسنجی سوالات زیر را از این افراد بپرسید:
● آیا سوالاتی وجود داشتند که سبب گیج شدن شما شوند؟
● به نظر شما اندازه نظرسنجی مناسب بود؟
● در مورد طراحی ظاهری و قالب بندی های به کار رفته در نظرسنجی چه نظراتی دارید؟
● آیا سوالات غیر مرتبط با موضوع در نظر سنجی وجود داشتند؟
● آیا سوالات تکراری در نظر سنجی وجود داشتند؟
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید