یازده راهکار طراحی پرسشنامه آنلاین برای افزایش تاثیرگذاری

در این مقاله قصد داریم راهکارهای عملیاتی مناسب در خصوص طراحی پرسشنامه آنلاین ارائه دهیم تا مخاطب را تحت تاثیر گذاشته و او را تا انتها با خود همراه سازیم.

طراحی یک پرسشنامه آنلاین موثر

یکی از مهم ترین اهداف طراحی یک پرسشنامه آنلاین موثر، معرفی یک ایده جدید نوآورانه در عرصه مورد نظر است. ایده ای که بتواند تمامی اهداف تحقیق را برآورده ساخته و آن ها را به خوبی توضیح دهد. به عبارتی دیگر، ما تلاش می کنیم تا با برگزاری یک نظرسنجی آنلاین، تاثیر گذاری کار تحقیقاتی خود را افزایش دهیم. برای این کار نیاز داریم تا با طرح یک پرسشنامه آنلاین استاندارد، درصد پاسخ دهی و تعامل شرکت کنندگان در نظرسنجی را ارتقا دهیم. از این رو در ادامه این مقاله به بیان یازده راهکاری خواهیم پرداخت که اگر در طراحی پرسشنامه ها به درستی رعایت شوند، خروجی و اثرگذاری تحقیق ما افزایش می یابد. 

نکته ای که در این جا قبل از ورود به موضوع اصلی باید به آن اشاره کنیم، این است که طراحی پرسشنامه آنلاین بهتر است مخاطب محور باشد. به بیانی دیگر، به این نکته توجه شود که مخاطب قرار است ” چه زمانی، کجا و چگونه ” به سوالات نظرسنجی پاسخ دهد. از این رو لازم است تا بر روی تمامی زیرساخت های آنلاین جهت برگزاری نظرسنجی مورد نظر تمرکز داشته باشیم.

11 نکته کلیدی در طراحی پرسشنامه آنلاین موثر
11 نکته کلیدی در طراحی پرسشنامه آنلاین موثر

نکاتی که باید در طراحی یک نظرسنجی آنلاین مورد توجه قرار گیرد

در این بخش به 11 راهکار اساسی در طراحی یک پرسشنامه آنلاین اشاره خواهیم کرد. نکاتی که به کار بردن آن ها در نهایت باعث افزایش تاثیرگذاری تحقیق شما خواهد شد.

  1. ۱) روی طراحی پرسشنامه ها در تلفن های همراه کار کنید.

    یکی از مولفه های اصلی برای افزایش میزان پاسخ دهی به سوالات یک نظرسنجی، در دسترس بودن پاسخ دهندگان است. با علم به این که در دهه های اخیر استفاده از موبایل چه تغییراتی در سبک زندگی مردم ایجاد کرده است، لازم است تا روی پیاده سازی مناسب یک پرسشنامه آنلاین در بستر تلفن های همراه تمرکز کنید. برای بیشتر افراد پاسخ دهی به سوالات یک نظرسنجی از این طریق بسیار راحت تر است. بنابراین باید در طراحی پرسشنامه برای مخاطبان موبایلی خود، به نکات زیر توجه کنید:

    • از به کار بردن سوالات طولانی و پیچیده خودداری نمایید. چرا که این امر باعث ایجاد حواس پرتی در مخاطب شده و ارتباط قطع می گردد.
    • سوالاتی طراحی کنید که پاسخ دادن به آن ها برای مخاطبان لذت بخش باشد.
    • راحتی فهم سوالات طراحی شده برای هر گروه از مخاطبان را در نظر بگیرید.

    اجرای نکات گفته شده در نهایت باعث افزایش سرعت پاسخ دهی به سوالات می شود. همچنین کیفیت پاسخ های داده شده نیز با این روش بهتر می شود. همه این نکات باید به درستی اجرا شوند، چرا که شما در آینده به پاسخ دهندگانی نیاز خواهید داشت که تجربه خوبی از مشارکت در نظرسنجی ها داشته اند.

  2. ۲) پاسخ دهی به نظرسنجی آنلاین، نباید بیش از 12 دقیقه طول بکشد.

    زمان لازم برای پاسخ دهی به نظرسنجی را مشخص کنید. به طور مثال؛ می توانید در ابتدای نظرسنجی درج کنید که ” پاسخ دهی به سوالات این پرسشنامه آنلاین، تنها 10 دقیقه از وقت ارزشمند شما را خواهد گرفت ” هدف از این کار این است که مخاطب شما، نظرسنجی را پیش از موعد ترک نکند. تمام احتمالات را باید در نظر بگیرید. ممکن است در اواسط پاسخ دهی، برای مخاطب کاری پیش بیاید. سوالات طراحی شده باید مخاطب را به خوبی درگیر کند و مخاطب تا اتمام نظرسنجی ادامه دهد. بنابراین هدف از طرح محدودیت زمانی، دادن این حس به مخاطب است که ما برای تایم شما ارزش قائلیم. 

    پرسشنامه آنلاین شما همزمان با برنامه های دیگری که در اطراف مخاطب در جریان است، رقابت می کند. پس مهم است که این پرسشنامه به اندازه کافی برای او سرگرم کننده باشد تا هیچ چیز دیگری حواسش را پرت نکند.

    پاسخ دهی به نظرسنجی آنلاین
    پاسخ دهی به نظرسنجی آنلاین
  3. ۳) سوالات را در گروه بندی های منطقی جای دهید و از گزینه های کوتاه برای پرسشنامه خود استفاده کنید.

    اندازه صفحه نمایش موبایل افراد را در نظر بگیرید. آوردن گزینه های طولانی تر برای پرسش های مطرح شده، خواندن آن ها را برای افراد دشوارتر می سازد. بنابراین احتمال این که افراد در مواجهه با گزینه های طولانی تر پاسخ های شانسی دهند، زیاد است.

    همچنین برای جلوگیری از وقوع خستگی در پاسخ دهندگان به پرسشنامه آنلاین، سوالات را در دسته بندی های مناسب قرار دهید. به طور مثال می توانید با استفاده از فرم ساز آنلاین، انواع سوالات اجباری، اختیاری و یا کم اهمیت را برای نظرسنجی های خود طراحی کنید. این نوع دسته بندی می تواند پرسشنامه شما را هدف محور کند. 

  4. ۴) از آوردن سوالات و مفاهیم تکراری در پرسشنامه پرهیز کنید.

    عمل تکرار چه در مکالمه های روزمره و چه در پرسشنامه آنلاین، می تواند خسته کننده باشد. اگر می خواهید نتایج به دست آمده تصادفی یا شامل یک الگوی تکرار شونده نباشد، از آوردن پرسش ها و مفاهیم تکراری در نظرسنجی آنلاین خود، جدا خودداری نمایید. این موضوع به ویژه زمانی اهمیت می یابد که مخاطبان شما، شناخت خوبی از موضوع مورد نظر نداشته باشند. در چنین مواقعی تکرار مفاهیم، پاسخ های تکراری را رقم می زند. در نهایت نتایج به دست آمده از کیفیت خوبی برخوردار نخواهند بود. بنابراین در طرح پرسش های یک نظرسنجی آنلاین، دقت کنید که سوالات گروه بندی شده هم پوشانی زیادی با یکدیگر نداشته باشند.

  5. ۵) تا حد ممکن از مقیاس بندی های مبهم کمتر استفاده نمایید.

    گاهی پرسیدن سوالی که جواب آن یک ” بله ” یا ” خیر ” است، اثرگذاری بیشتری نسبت به سوالات مقیاس پذیر دارد. به عنوان مثال وقتی می پرسید ” از خدمات شرکت ما تا چه میزان رضایت دارید؟ “، جواب آن ممکن است برای فردی 90% و برای فردی دیگر 80% باشد. اما بیایید سوال خود را تغییر دهیم. می توانید از طرح سوال های زیر استفاده نمایید:

    ” آیا از خدمات ما رضایت دارید ؟ ” گزینه های مورد انتظار برای پاسخ دادن به این سوال، تنها یک ” بله ” یا “خیر” است. در صورتی که جواب ” بله “توسط مخاطب انتخاب شود، می توانید برای او سوال دیگری را فعال نمایید: 

    ” کسب و کار ما را به دوستان خود معرفی می کنید؟ ” جواب این سوال می تواند میزان دقیق رضایت مشتریان از خدمات شما را پیش بینی نماید.

    مشارکت مخاطبان در پاسخ دهی
    مشارکت مخاطبان در پاسخ دهی
  6. ۶) سوالات معنادار بپرسید.

    در این مرحله باید در مورد اطلاعات مخاطبان پرسشنامه آنلاین خود در مورد موضوع، یک آگاهی حداقلی کسب کنید. به عبارتی بهتر، مهم است که بدانید مخاطبان شما تا چه حد در مورد موضوع مطرح شده شناخت دارند. سپس تنها به طرح پرسش هایی که برای آن ها آشنا و قابل درک هستند، بپردازید. چرا که آوردن پرسش هایی که مخاطب هیچ گونه درکی از آن ندارد، ممکن است باعث توقف پاسخ دهی در میانه راه شود.

  7. ۷) از زبان روشن و مختصر در طرح پرسشنامه آنلاین استفاده نمایید.

    در این مورد با شناختی که از نمونه هدف خود دارید، زبان مشترکی را در طرح پرسشنامه آنلاین به کار بگیرید. می توانید از سوالات کوتاه استفاده کنید. مخاطب را درگیر اصطلاحات پیچیده و تخصصی نکنید. در مواقع نیاز توضیحاتی مختصر در مورد عبارتی خاص بدهید. مخاطب باید سوال طرح شده در نظرسنجی آنلاین شما را به خوبی درک کند.

  8. ۸) از سوالات open-ended درست و عاقلانه استفاده کنید.

    طرح سوالاتی که در پرسشنامه آنلاین مخاطب را دعوت به پاسخ دهی آزاد دعوت می کند، بایستی به صورت محدود و هدفمند صورت بگیرد. به عبارتی دیگر، مخاطبان شما اکثرا به دنبال ” سوالات کوتاه، جواب های کوتاه” هستند. بنابراین استفاده زیاد از سوالات ” پاسخ آزاد ” باعث قطع روند ادامه پاسخ دهی می شود.

    طرح پرسش های کوتاه در نظرسنجی آنلاین
    طرح پرسش های کوتاه در نظرسنجی آنلاین
  9. ۹) از ابزارهای طرح بندی پرسشنامه آنلاین استفاده کنید. 

    با استفاده از ابزارهای طرح بندی، می توانید سوال های پرسشنامه آنلاین را بر اساس نوع محتوا به مخاطبان خود ارائه دهید. نمونه این طرح بندی را می توان در ابزارهای فرم ساز آنلاین مشاهده نمود. با استفاده از این ابزارها می توان سوالات نظرسنجی را در صفحات مختلف جای داد و تصاویر متناسب با موضوع را به عنوان پس زمینه به پرسشنامه افزود.

  10. ۱۰)  فضای نظرسنجی آنلاین را برای مخاطبان خود، سرگرم کننده سازید.

    یکی از شروط لازم برای ادامه پاسخ دهی افراد به پرسشنامه آنلاین، احساس راحتی آن هاست. لازم است که گاهی در طراحی نظرسنجی های خود، از طرح های طنز و یا پرسش های سرگرم کننده و جذاب استفاده نمایید. 

  11. ۱۱)  خود را به جای مخاطب قرار دهید.

    لازم است که طراح یک پرسشنامه آنلاین، در ابتدا خود پیش از همه نسبت به پاسخ دهی به سوال های طرح شده اقدام نماید. به طور مثال شما می توانید پیش از انتشار نظرسنجی در فضای آنلاین، از خود بپرسید: آیا همه سوالات منطقی بودند؟ و یا انگیزه به پایان رساندن نظرسنجی را دارید؟ اگر پاسخ سوالات پرسیده شده “نه” است، تغییراتی را در پرسشنامه ایجاد کنید. قسمت های نامفهوم و بیش از حد تکرار شده را حذف کنید.

منبع : KANTAR

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرات کاربران

اولین نفری باشید که نظر می دهید