آنچه خواهید خواند:
برای تصمیم گیرندگان تجارت امروز، خدمات فراوانی در زمینه خدمات تحقیقات بازار در دسترس است. در این مقاله سعی می کنیم که شما را با مفهوم تحقیقات بازاریابی آشنا کنیم و نشان دهیم که استفاده از متدهای تحقیق چقدر برای دستیابی به مشتریان هدف و افزایش بازگشت سرمایه حیاتی است.
در این مقاله 5 روش مختلف برای انجام تحقیقات بازار و مزایا و معایب هر یک مورد بررسی قرار می گیرد.
روش های مختلف نظرسنجی برای انجام تحقیقات بازار:
از روش های نظرسنجی متفاوتی برای انجام تحقیقات بازار می توان استفاده نمود. 5 مورد از این روش ها عبارتند از:
نظرسنجی آنلاین
نظرسنجی تلفنی
نظرسنجی آمنی باس
نظرسنجی پستی
نظرسنجی intercept
تعیین این که بهتر است از کدام یک از روش های تحقیقات بازار برای کشف اهداف کلیدی کسب و کار شما استفاده شود، کار ساده ای نیست. در این مقاله شما انواع متدولوژی های تحقیقات بازار را همراه با مزایا و معایب هر یک از آنها، که بهتر است یک فرد قبل از انتخاب یک روش تحقیقات بازار بداند؛ خواهید آموخت.
اما بهتر است؛ برای آن که بتوانید مطالب را به خوبی درک نمایید؛ ابتدا با دو روش انجام تحقیقات بازار که عبارتند از روش کمی و روش کیفی آشنا شوید.
تفاوت تحقیقات بازار کمی و کیفی در چیست؟
تحقیقات کیفی نوعی تحقیقات اکتشافی هستند؛ که برای به دست آوردن دیدگاه عمیق تری در مورد دلایل زمینه ای، ایده ها و انگیزه های یک مصرف کننده می باشند.
در تحقیقات بازار کیفی مخاطب هدف شما به سوالاتی مشابه زیر پاسخ می دهد:
این تبلیغات چه حسی در شما ایجاد کرد؟
آیا شما دوست دارید در مورد محصول X بیشتر بدانید؟
چرا در خرید محصول X نسبت به خرید محصول Y علاقمند تر هستید؟
تحقیقات بازار کمی، نوعی تحقیق آماری هستند که از آن ها برای تعیین کمیت ها و پاسخ به اهداف، به وسیله تولید داده های عددی استفاده می شود.
به عنوان مثال یک سازمان می تواند یک نظرسنجی رضایت مشتریان را برای جمع آوری داده های آماری در مورد برند خود برگزار کند.
نظرسنجی رضایت مشتریان، می تواند موارد زیر را اندازه گیری کند:
کیفیت محصول
قیمت
تجربه مشتریان
نظرسنجی آنلاین:
نظرسنجی های آنلاین فرمی از تحقیقات کمی برای به دست آوردن بازخورد و دیدگاه موجود در مورد یک هدف خاص هستند. در واقع نظرسنجی های آنلاین نظرسنجی هایی هستند که توسط وب، طراحی و مدیریت می شوند.
شما می توانید با استفاده از فرم ساز آنلاین موجود در سایت یوچک به راحتی انواع پرسشنامه آنلاین مورد نیاز خود را ایجاد و مدیریت نمایید.
همچنین با پیشرفت تکنولوژی، بسیاری از نظرسنجی های آنلاین قابلیت استفاده روی گوشی های هوشمند و تبلت ها را دارند.
مزایای نظرسنجی آنلاین:
بزرگترین مزیت ایجاد یک نظرسنجی آنلاین، این است که می توان با صرف هزینه کم و در زمانی کوتاه، به حجم زیادی از مخاطبین دسترسی داشت.
در روش های نظرسنجی قبلی مانند روش تلفنی یا پستی، به بودجه زیادی برای موفقیت و کسب نتایج دقیق نیاز بود.
یک سازمان می تواند با استفاده از یک پرسشنامه مبتنی بر وب، بازخورد سریعی را از مشتریان خود در زمانی کوتاه و بدون هزینه به دست آورد.
همراه با تعداد فراوانی از ابزارهای تحقیقات بازار رایگان، سازمان ها می توانند نتایج را در عرض چند روز ایجاد، ارسال و دریافت کنند.
همچنین شرکت کنندگان در نظرسنجی آنلاین می توانند صادقانه تر عمل کنند.
معایب نظرسنجی آنلاین:
درست است که رشد تکنولوژی در سالهای اخیر چشمگیر بوده است؛ اما همچنان مشکلات فنی رخ می دهند و نظرسنجی های آنلاین نیز مستثنی نیستند. یک تجربه بد کاربر به دلیل مشکلات فنی مانند لود شدن کند صفحه، می تواند روی داده های نظرسنجی موثر باشد.
متاسفانه این مشکلات آنلاین همیشه در ابتدا خود را نشان نمی دهند. خطاهای مهم در پلتفرم های نظرسنجی های آنلاین اغلب تا زمانی که نتایج نظرسنجی کامل نشوند؛ نمایان نمی گردند.
بهتر است به این نکته کلیدی توجه داشته باشید که زمان نظرسنجی آنلاین را زیاد طولانی در نظر نگیرید. شرکت کنندگان اغلب تمایلی برای شرکت در نظرسنجی های با زمان بیش از 10 دقیقه ندارند.
نظرسنجی تلفنی:
نظرسنجی های تلفنی در دهه های گذشته، یکی از روش های اصلی تحقیقات بازار بودند. این فرم از تحقیق کمی یا کیفی، روی جمع آوری بازخورد های دقیق تر از طریق ایجاد یک ارتباط فعال دوطرفه بین مصاحبه کننده و پاسخ دهنده متمرکز است.
مزایای نظرسنجی تلفنی:
مزیت نظرسنجی تلفنی به دست آوردن داده های با کیفیت بالایی است؛ که از این روش به دست می آید. برخلاف سایر روش های نظرسنجی در این روش تحقیقات بازار، می توان یک مکالمه شخصی و فعال را میان مصاحبه کننده و شرکت کننده به وجود آورد.
در مقایسه با نظرسنجی آنلاین، مصاحبه کنندگان می توانند بازخورد های بیشتری را از شرکت کنندگان به دست آورند. به عبارت دیگر، در این روش مصاحبه کننده، می تواند توضیحات و جزییات بیشتری در مورد پاسخ ها را از شرکت کننده درخواست نماید.
در روش تلفنی، احتمال این که شرکت کنندگان جزئیات بیشتری را در پاسخ ها ارائه دهند؛ بیشتر است و علت آن این است که بیان جزییات به صورت کلامی نسبت به روش نوشتاری یا تایپی ساده تر است.
به خاطر وجود تلفن های همراه، برگزاری نظرسنجی های آنلاین ساده تر شده است و افراد در مکان های مختلف قادر به شرکت در نظرسنجی هستند.
درصد خانواده های آمریکایی که دارای تلفن همراه یا ثابت و یا فاقد آن هستند
معایب نظرسنجی تلفنی:
این روش نسبت به سایر روش های نظرسنجی تحقیقات بازار، از نظر هزینه و زمان کارآمدی کمتری دارد. همچنین برگزاری نظرسنجی تلفنی با محدودیت زمانی مواجه است و ممکن است شرکت کنندگان در زمان فعالیت کسب و کار، علاقه ای به گفتگوی تلفنی در مورد کسب و کار نداشته باشند.
عوامل دیگری مانند مراقبت از کودکان یا رفتن به باشگاه ممکن است سبب شود شرکت کنندگان برای نظرسنجی تلفنی وقت کافی نداشته باشند.
نظرسنجی آمنی باس:
نظرسنجی آمنی باس یا piggyback نوعی از نظرسنجی آنلاین است. تفاوت آن این است که سوالاتی از چندین سازمان در نظرسنجی مطرح می شود و چندین شرکت اسپانسر تحقیقات بازار هستند.
این روش تحقیقات بازار به چندین کسب و کار اجازه می دهد که سوالات محدود خود را در نظرسنجی بیاورند.
شرکت A می خواهد در مورد قیمت ماشینی که اخیراً عرضه کرده است؛ بپرسد.
شرکت B می خواهد در مورد وام مسکن سوال کند.
شرکت C می خواهد در مورد قهوه مورد علاقه مشتریان سوال کند.
یک شرکت تحقیقات بازار، نظرسنجی را بر اساس اهداف تعیین شده ایجاد می کند. هر یک از شرکت ها اجازه دسترسی به سوالات مربوط به خود را به شرکت کنندگان می دهند. پس از کامل شدن نظرسنجی هریک از شرکت ها، فقط به پاسخ سوالات مربوط به خود دسترسی دارند.
انجام این نوع از تحقیقات بازار معمولاً 3 تا 7 روز زمان می خواهد. این زمان با توجه به زمان مورد نیاز برای تهیه پیش نویس نظرسنجی و پیدا کردن مخاطبین هدف متغیر است.
مزایای نظرسنجی آمنی باس:
این روش بسیاری از مزایای نظرسنجی آنلاین مانند هزینه مناسب، سرعت زیاد و دسترسی به مخاطبین انبوه را دارد.
به دلیل این که به هر شرکت کننده تعداد کمی از سوالات نشان داده می شود، پاسخ های یک گروه بزرگ جمعیتی را در زمان کمی می توان جمع آوری نمود.
همچنین انجام تحقیقات بازار با این روش نیاز به بودجه کمی دارد و روشی ارزان است.
معایب نظرسنجی آمنی باس:
از آنجا که چندین سازمان سوالات خود را مطرح می کنند؛ سوالات ممکن است از قاعده خاصی پیروی نکنند.
هیچ تضمینی وجود ندارد که سوالات مربوط به شما در ابتدای نظرسنجی که شرکت کنندگان مشتاق تر هستند؛ پرسیده شود. ممکن است شرکت کنندگان قبل از رسیدن به سوالات شما به تعداد زیادی سوال پاسخ داده باشند.
به این دلیل ممکن است که بازخورد با کیفیتی از نظرسنجی به دست نیاید.
بنابراین بهتر است برای برگزاری نظرسنجی خود از شرکت های معتبری مانند یوچک کمک بخواهید که بتوانند تعداد پاسخ های هدف را تضمین کنند.
یک مثال واقعی از نظرسنجی آمنی باس:
مراحل انجام این نظرسنجی عبارتند از:
نهایی شدن نظرسنجی
برنامه ریزی نظرسنجی
کار میدانی
ایجاد محصولات قابل تحویل
نظرسنجی زیر روز دوشنبه تایید شد و برنامه ریزی آن روز سه شنبه انجام گردید. نتایج آن روز پنج شنبه به مشتری تحویل داده شد. در مجموع این نظرسنجی 4 روز زمان برد.
جزئیاتی در مورد این نظرسنجی به شرح زیر هستند:
نظرسنجی به طور متوسط به 3 دقیقه زمان نیاز دارد و شامل 15 سوال است.
2 سوال غربالگر نیز برای تایید رسیدن نظرسنجی به مخاطبین هدف وجود دارد.
1000 پاسخ برای این نظرسنجی دریافت شد.
کار میدانی نظرسنجی در دوم فوریه آغاز شد و تا سوم فوریه به طول انجامید.
با یک نمونه احتمالی، در مجموع 1000 پاسخ در سطح اطمینان 95 درصد، حاشیه خطای 3 درصدی را ارائه می دهد.
اگر نظرسنجی با یک مجموعه 1000 نفری از شرکت کنندگان دیگر برگزار می شد؛ ممکن بود نتایج با اختلاف 3%+ یا 3%- به دست آید.
نتایج نظرسنجی آمنی باس:
مشتری خواسته بود که فایل داده های خام و گزارش آنلاین سوال به سوال نظرسنجی را دریافت کند.
گزارش آنلاین تعاملی بود و با قرار گرفتن ماوس روی قسمت های مختلف نمودار، اطلاعات بیشتری ارائه می شد.
کاربران همچنین می توانستند با استفاده از گزینه نمایش پاسخ ها، پاسخ ها را در هر یک از نظرات مشاهده کنند.
کاربران می توانستند نتایج را در قالب های مختلفی مانند Excel, word, pdf و غیره ذخیره کنند.
نظرسنجی پستی:
نظرسنجی پستی یک روش کمی برای انجام تحقیقات بازار است. در این روش پرسشنامه های کاغذی از طریق پست به مخاطبین تحویل داده می شود و مخاطبین پس از تکمیل پرسشنامه ها، آن ها را برای برگزارکنندگان نظرسنجی پست می کنند.
مزایای نظرسنجی پستی:
برخی از کسب و کارها به دلیل محدودیت های سازمانی نمی توانند از گزینه های آنلاین برای انجام نظرسنجی استفاده کنند. نظرسنجی های پستی یک راه حل معتبر و قابل اطمینان برای این مشکل می باشند.
همچنین نظرسنجی های پستی مستقیم، نرخ پاسخ دهی خوبی را به وجود می آورند.
بسیاری از مخاطبین نظرسنجی پس از دریافت پرسشنامه ها، شرکت در نظرسنجی و پاسخ دادن به سوالات را انتخاب می کنند. اما در نظرسنجی آنلاین احتمال عدم شرکت و نادیده گرفتن سوالات بیشتر است.
معایب نظرسنجی پستی:
قبل از این که این روش نظر سنجی را انتخاب کنید؛ به این نکته توجه نمایید که به خاطر میانگین کیفیت داده ها و مسئله زمان در نظرسنجی پستی، صنایعی که محدودیتی برای انتخاب روش نظرسنجی ندارند؛ این روش را انتخاب نمی کنند.
در نظرسنجی پستی، معمولاً پاسخ دهندگان مانند نظرسنجی تلفنی یا آنلاین به طور دقیق پاسخ نمی دهند و علت آن این است که نوشتن نسبت به صحبت کردن و یا تایپ کردن به زمان بیشتری نیاز دارد.
فرآیند انجام نظرسنجی های پستی می تواند طولانی و سخت باشد. شما باید ابتدا سوالات نظرسنجی را آماده کنید و آن ها را در فرم های نظرسنجی وارد نمایید. در مرحله بعد باید فرم ها را از طریق پست برای شرکت کنندگان ارسال کنید. اکنون باید منتظر شوید تا شرکت کنندگان پاسخ ها را کامل کرده و برای شما پست کنند. پس از طی این مراحل می توانید بررسی نظرسنجی خود را شروع کنید.
اگر علاقمند به برگزاری نظرسنجی پستی هستید؛ اما زمان کافی ندارید و نمی خواهید خود را درگیر جزییات کار کنید؛ بهتر است این کار را با خیالی آسوده به یک شرکت برگزاری نظرسنجی واگذار نمایید.
این شرکت ها معمولاً تمامی مراحل کار از ایجاد الگوی پرسشنامه و جمع آوری داده ها گرفته تا تحلیل پاسخ ها و ساختن گزارشات مورد نظر را برای شما انجام می دهند.
نظرسنجی intercept:
نظرسنجی intercept نوعی از تحقیق کمی است که بر جمع آوری بازخوردهای “در لحظه” از شرکت کنندگان تاکید دارد.
نظرسنجی های intercept معمولاً پس از شرکت در یک رویداد یا خوردن غذا در یک رستوران، برای جمع آوری اطلاعاتی در مورد حس افراد برگزار می شوند.
این نوع بازخورد همچنین می تواند قبل و یا در حین رویداد از شرکت کنندگان دریافت شود.
داده های دریافتی در نظرسنجی های intercept معمولاً از طریق تکنیک های مصاحبه با مداد و کاغذ یا از طریق تبلت ها جمع آوری می شوند.
در صورت استفاده از تبلت یا دستگاههای الکترونیکی دیگر، مطمئن شوید که پلتفرم شما در حالت استفاده آفلاین است.
به وای فای موجود در مکان های بزرگی مانند ورزشگاه ها یا محل های برگزاری کنسرت اعتماد نکنید. زیرا ممکن است اشتراک آن بین هزاران نفر برای شما دردسر هایی را ایجاد کند.
در مقایسه با سایر روش های نظرسنجی، روش intercept اجازه دریافت اطلاعات و بازخورد های فوری از مشتریان را به شما می دهد.
به عنوان مثال برای سنجش موفقیت یک تابلوی تبلیغاتی دیجیتال، یک شرکت نظرسنجی به نمایندگی از یک محصول مانند پپسی می تواند تحقیقات بازار را از تماشاگران یک بازی ورزشی انجام دهد.
برای این تحقیقات بازار در حالی که هواداران در حال خروج از استادیوم هستند؛ مصاحبه کنندگان سوالاتی مشابه سوالات زیر را، از آن ها می پرسند.
چه بیلبورد(هایی) در استادیوم توجه شما را جلب نمودند؟
در حین تماشای بازی چه نوع خوراکی یا نوشیدنی مصرف می کردید؟
آیا بیشتر پپسی را انتخاب می کنید یا کوکاکولا؟ دلیل این انتخاب چیست؟
مزایای نظرسنجی intercept:
در این روش معمولاً بازخوردها در حالی دریافت می شوند که هنوز در ذهن مخاطبین تازه هستند. در حالیکه در نظر سنجی آنلاین یا نظرسنجی از طریق ایمیل، نظرسنجی ممکن است روزها، هفته ها و یا حتی ماهها پس از وقوع رویداد برگزار شود.
این فاصله زمانی ممکن است سبب نمایش نادرست آنچه واقعاً اتفاق افتاده است شود.
معایب نظرسنجی intercept:
در مثالی که در بخش قبلی آورده شد، پپسی برای اجرای نظرسنجی به اجازه استادیوم نیاز دارد. بدون اجازه، هیچ نظرسنجی وجود ندارد و آنها به هیئت نقشه کشی تحقیقات بازار بازگشته اند.
اشکال دیگر نظرسنجی های intercept، نرخ مشارکت کمتر در مقایسه با سایر متدولوژی های تحقیقات بازار است. اگر مردم در حال ترک یک مکان عمومی مانند یک ورزشگاه هستند؛ آن ها می خواهند به خانه هایشان برگردند و یا این که به مقصد بعدی خود بروند.
آن ها احتمالاً آمادگی یا تمایلی برای توقف و پاسخ دادن به سوالات یک نظرسنجی ناخواسته را ندارند. در اینجا ارائه جوایز برای شرکت در نظرسنجی می تواند مفید باشد.
ادامه این مقاله را در لینک روبرو مطالعه کنید: 11 مدل تحقیقات بازار در سال 2022 (قسمت دوم)
منبع: driveresearch
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید